Dresscode

Een avond op chique?

Wij verhuren smaakvolle avondjurken en smokings.

Hoe heurt het eigenlijk?

Klik hier voor de dresscode.

Dresscode

Heren dragen

 • Tweedelig zwarte smoking, met glanzende (zijden) revers (de omslag aan het jasje van boven de knoop tot aan den kraagomslag)
 • Een smokingoverhemd met opstaand boord, (de zogenaamde vadermoorder) met een blinde sluiting en omgeslagen manchetten.
 • Zwarte lakschoenen en zwarte zijden sokken.
 • Een strik of eventueel een cumberband in de kleur van het jasje, maar geen wit. Wit is gereserveerd voor white tie.
 • De Smoking wordt altijd ’s avonds gedragen bij bal, avondreceptie of officieel diner.
 • Het dragen van een horloge door de heren is niet gepast

Dames dragen

 • Een lange aan de voor- of achterzijde gedecolleteerde jurk, (zo goed als) mouwloos.
 • Eventueel handschoenen, het meest passend is tot over de ellebogen.
 • Er kan een avondtasje worden gedragen.
 • Zorg voor een passende jas of stola.
 • Armbanden worden over de handschoenen gedragen, ringen eronder. Er worden geen armbandhorloges gedragen.

Gala etiquette:

Een Gala heeft haar eigen unieke karakter. Het is een stijlvolle aangelegenheid, waarbij een aantal etiquette in acht dient te worden genomen.

Uitnodigen

In de niet-schrikkeljaren vragen de heren de dames mee naar het galabal. Op ouderwetse manier gebeurt dit door middel van het schrijven van een blauwe brief met zilveren pen. De dames beantwoorden deze brief met een roze brief, waarop met gouden pen is geschreven, waarin zij de heer op de thee uitnodigen.
Bij de thee kan de dame koekjes serveren, wat betekent dat zij graag meegaat, maar verder niets.
Wanneer zij mee wil en bovendien ook meer wil, serveert zij gebak bij de thee.

Wordt er geen koek geserveerd, dan gaat de dame helaas niet mee en moet de heer op zoek naar een nieuwe dame voor zijn gala. Als gevolg van de emancipatie is het tegenwoordig echter zo dat ook de dame de heer kan vragen.

Tijdens het gala:

De heren groeten de dames. Een groet dient altijd beantwoord te worden. Wanneer twee personen een deuropening naderen, zal het de heer sieren als hij de dame voor laat gaan. De heer gaat zijn partner voor naar de danszaal.

Een heer vraagt een dame ten dans door een lichte buiging te maken, zich dan voor te stellen en te vragen: “Mag ik deze dans van u?”. De dame antwoordt bevestigend door een knik. De heer biedt de dame zijn rechterarm en begeleidt haar richting dansvloer. Kan de heer de dame zijn arm niet aanbieden door de drukte, dan loopt de dame voorop.

Tijdens de dans ben je uitsluitend gericht op je partner van dat moment, het is zeer incorrect om tijdens de dans een gesprek met een ander paar te voeren. Na afloop van de dans begeleidt de heer de dame weer terug naar haar plaats. Het is overigens zeer onbeleefd om meteen nadat je een dame hebt teruggebracht naar haar plaats een ander om een dans te vragen.

Als een dame heeft geweigerd, is het niet correct om direct een dame die in de buurt van de eerste dame stond ter dans te vragen, zij kan hierdoor het gevoel krijgen dat ze tweede keus is. Als een dame geweigerd heeft, is het ook niet de bedoeling dat zij meteen met een ander gaat dansen.

Het einde

Bij de garderobe haalt de heer de jas van de dame en helpt haar bij het aantrekken. Bij het weggaan gaat de dame de heer voor, maar bij de deur wacht zij tot de heer hem voor haar opent. De heer brengt de dame netjes naar huis. Tot slot is het natuurlijk altijd beleefd om als dame de heer voor het gala te bedanken, dit kan op het moment van afscheid, per brief of per telefoon.